Svenska   Engelska

Jack Baymoore

Jack Baymoore startade sin musikaliska karriär runt 1988/89 i en liten skrubb till replokal med kompisarna i den nystartade Neo-Rockabillygruppen Blackout. Eftersom han inte spelade några instrument var det rösten som fick tänjas till de stompiga rockabilly-tonerna. Framgången för gruppen kom ganska omgående och Blackout fick skivkontrakt med holländska Tombstone Records 1992. De fick detta år åka ner till Amsterdam för att lira och skriva under sitt kontrakt. Då fullängds-LP:n och CD:n dröjde med sin release spelade de rastlösa grabbarna in en vinyl-EP för att stilla hungern hos fansen. Strax efter att EP:n släppts droppade fullängdsplattorna ner hos distributörerna och Blackout fick nu mycket material att glädja publiken med.


1995 blev J.B. tillfrågad av svenska Tail Records, som specialiserat sig på svenska och utländska artister med inriktning på den helt autentiska (tidstrogna) 50-talsrockabillyn, att ställa upp i ett skivprojekt med en svensk ”supergrupp” bestående av några av Sveriges mest erfarna rockabillymusiker. Tanken var att spela in lite material, men när bandet samlades 1996 för att repa första gången lät det som de spelat tillsammans i många år. Alla var överens om att detta måste bli mer än ett enstaka inspelningsprojekt och Jack Baymoore and the Bandits var fött.


J.B. skrev nu sin första låt för en samlingsskiva man skulle delta på. Låten var baserad på en hot rod modell som J.B. hade vid denna tid. En s.k. A-V8, vilket är en A-Ford med en V8 installerad. Ett gammalt uttryck från 40-talets USA. Låtens titel blev A-V8 Boogie och direkt den släpptes slog den ner som en bomb på alla listor i Europa och USA och spelades flitigt bland DJ’s och på radio. Bandet fick en flygande lansering och 1997 åkte man ut på sin första Europa-turné. Sedan dess har bandet fortsatt sitt turnerande och även släppt ett antal plattor. Den senaste på Atenzia Records 2013.


Musikprojektet Tennessee Drifters var från början tänkt att bli ett band som bara skulle repa lite bra låtar från framförallt Johnny Cash SUN Records period, men har blivit både Country SM-vinnare och ett av de mest populära banden i rockabilly/countrygenren i Sverige. Bandet släppte en platta 2014.


2008 blev J.B. kontaktad av Rival Management och Live Nation för ett samarbetsprojekt de jobbade med. Projektet hette Elvis Forever och J.B. var en önskad artistpartner till Henrik Åberg, som fått samma förfrågan. En fantastiskt producerad musikalisk resa genom Elvis liv från hans första till hans sista skivinspelningar med allt från trio till 13 man på scenen. Turnén genomfördes hösten 2008 på ett stort antal konserthus Sverige runt. Ca 16 000 besökare njöt av denna första säsong och den avslutande konserten på Cirkus i Stockholm spelades in och släpptes på en live DVD från Warner Home Video. Dessa inspelningar släpptes även på en dubbel-CD. Efter ännu en lyckad säsong 2009 tog man ett uppehåll 2010 för att åter erövra Sverige under hösten/vintern 2011.


Då J.B. även gillar mer intima och avskalade sättningar sattes projektet Remember Elvis ihop med sin gamle kompis, pianisten Ingemar Thorell. Ingemar har bl.a. också komponerat kronprinsessan Victorias brudmarsch och varit kungabarnens pianolärare under många år. Bara piano och sång med Elvis stora låtskatt som repertoar.
Men musiken och stilen från det svunna 50-talet är inte det enda som gäller för J.B. Vid sidan om musiken har J.B. alltid haft ett stort intresse för gamla motorcyklar och bilar. Mest i modeller som ungdomarna använde under åren från sent 1930-tal till tidigt 1950-tal. Han har bl.a. haft hela 7 st Harley-Davidsons i gammal stil från åren 1940-52. En 1951 Triumph Trophy har också slunkit emellan. Men sedan mitten på 90-talet har det mestadels varit bilar som har gällt. Främst Fords modeller mellan 1928-1946. Den råa hot rod-stilen som växte explosionsartat i Californien efter andra världskrigets slut är det som gäller. Avplockade och lättade gamla Ford roadsters med trimmade sidventils V8:or var trenden för de tusentals ungdomar som ville få en snabb liten bil utan allt för stor budget. Men J.B. är också en kustomsnubbe som med hjälp av ett par kompisar byggt en fantastisk 1940 Mercury Kustom i samma stil som de tidiga kustombilarna från Kalifornien runt 1950.

Tidigt 90-tal bildade han ihop med en kompis hot rod och mc-klubben A-Bombers. Klubben har idag ett tiotal medlemmar och är mest kända för sin trendskapande motorträff Old Style Weekend. Träffen lockar besökare från hela världen och 2015 firades 20 årsjubileum av träffen. Hot Rods, Kustoms och M.C. i gammal amerikansk stil (före 1956) blandat med några av världens främsta liveband inom 1940’s-50’s American music-stilen. Rockabilly, Rock’n’Roll, Hillbilly, Rhythm and Blues, Cajun m.m. En stor lifestyle-träff med bara deltagare, inga åskådare. Bara för de invigda.

En annan kul grej var när J.B. medverkade i filmen Dogville med bl.a. skådespelerskan Nicole Kidman. Kidman i all ära, men att sitta ihop med den också medverkande, Humphrey Bogarts hustru, Lauren Bacall och grilla hamburgare när kamerorna var släckta var strået vassare…

More to come…